Jamie Oliver: Kippenpastei met wortelpuree en Franse doperwtjes

Jamie Oliver in 30 minutenEind vorig jaar – 22 december 2014 om precies te zijn – heb ik met een boekenbon mezelf the one and only Jamie Oliver cadeau gedaan. Niet de echte natuurlijk, maar de papierversie. Wat zie ik die gast graag bezig met zijn kookpotten en gigantische (mega-mooie) houten serveerplanken. Ondanks het feit dat hij soms overdreven lispelt, is het telkens weer watertanden in front of the telly :)… In Jamie’s 30 minute meals (of #30MM – Tja, beroepsmisvorming digitale communicatie zeker?) toont Jamie Oliver hoe je snel in een halfuurtje tijd een volledige maaltijd op tafel kunt toveren.

kippenpasteitje Een eerste gerecht kiezen uit een nieuw kookboek is altijd een beetje speciaal. Die eerste keer snuffelen door de foto’s en instructies en dan in for the kill! Neen, ik heb niet eigenhandig een kip vermoord voor mijn kippenpasteitje. Bij het kippenpasteitje hoort ook een puur wortelpureetje en doperwtjes op z’n Frans. Heerlijke comfort food tijdens de koude winterdagen…

Dit gerecht is best gemakkelijk te bereiden, maar in mijn geval niet binnen het halfuur. Op zich vind ik dat niet zo erg, want koken is ontspannen en dan mag het wel even duren 😉 Wil je dit pasteitje ook een keertje maken? DOEN! Wat heb je nodig?

  • kippenpastei4 kipfilets van 180g (zonder vel)
  • een klontje boter
  • een bosje lente-uien
  • 150g champignons
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel room
  • 3dl kippenbouillon
  • verse tijm
  • nootmuskaat
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 ei

De instructies vind je in het onderstaande filmpje. Han-dig!

De wortelpuree en Franse doperwtjes zijn ook poepsimpel om te maken:

  • voor de puree:wortelpuree
    • 600g wortelen
    • verse tijm
  • voor de erwten:
    • 1/2 krop ijsbergsla
    • een klontje boter
    • 1 eetlepel bloem franse erwtjes
    • 3dl kippenbouillon
    • verse munt
    • 500g diepvriesdoperwten
    • 1/2 citroen

Maak de wortels schoon en snijd ze in schijfjes. Stoof ze met een scheut olijfolie aan en kruid af met een paar takjes tijm, peper en zout. Giet vervolgens de worteltjes onder met kokend water. Laat een kwartiertje koken en prak ze vervolgens met een vork. Klaar!

Spoel de slablaadjes schoenen en hak ze vervolgens in hapklare stukken. Doe de boter en de bloem in de pan, doe er de kippenbouillon en een handvol muntblaadjes bij. Roer door het mengsel tot je een gladde saus hebt. Voeg vervolgens de ijsbergsla en de erwtjes toe, alsook het sap van de citroen. En zoals gewoonlijk nog wat peper en zout toevoegen. Eventjes laten koken et c’est fini! 

Mijn buikje was goed gevuld en het werd ook geapprecieerd door de rest van het gezin! Behalve dan de erwtjes op z’n Frans door – you know who – Tessa. Nochtans vond ze het in het begin lekker, maar naarmate ze er meer van at niet meer. Helaas, maar toch een succes!

Het culinaire feestje moest natuurlijk afgesloten worden dessertmet een dessert. Wederom: supersimpel en snel gemaakt!

  • 400g gemengde bosvruchten
  • suiker
  • 1/2 citroen
  • verse munt
  • zandkoekjes
  • 1,5dl slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 eetlepel vanille-extract

Warm de bosvruchten op een heel zacht vuurtje, voeg suiker toe naar eigen smaak, pers er het sap van een halve citroen bij en voeg nog wat munt toe. Klop de slagroom met een eetlepel poedersuiker en een eetlepel vanille-extract op et voila! 

With (food)love,
Lady Lekker

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s